Társasjátékok mindenkinek

Társasjátékvarázs

Társasjátékvarázs

Szénre fel / Glück Auf / Coal Baron

2017. február 15. - Kaland-Játék-Kockázat

Szénre fel, bányászkodj okosan

20170125_0011_szenre_fel.jpgA játék eredeti címe Glück Auf, mert így köszöntötték egymást a bányászok régen. A játék egyszerű, hangulatos és nem hosszú, kezdőket is leültethetsz elé nyugodt szívvel. Tehát vájárok bőrébe bújhatsz, le kell ereszkedned a föld alá, kitermelni a szenet (négy különböző szén van a játékban), felszínre hozni, bepakolni a megfelelő helyre majd elszállíttatni. A táblán öt fő akció közül választhatsz: pénzt kérhetsz a banktól, csillét vehetsz (ez az egyetlen mód, hogy szénhez juss, ami viszont nem termelődik újra, másik csillét kell venned, ha szeretnél még szenet), megrendelést szerezhetsz, szállítást intézhetsz (négy különböző járművel) és a legérdekesebbet hagytam utoljára: munkafolyamatokat oszthatsz ki a munkásaidnak. Minden folyamat egy kis akció pontba kerül. Például, ha egy irányba mozgatod a bányász lifted az egy pont. Bepakolsz a liftbe az szenenként megint egy pont. Ha kipakolsz az ismét egy pont és így tovább. Itt megemlíteném, hogy mindenki rendelkezik egy saját kis táblával, ami a bányát szimbolizálja és amin lehet csúsztatni a liftet.

20170125_0009_szenre_fel.jpgMinden körben, vagyis műszakban, van egy bizonyos számú munkásod, akiket elküldhetsz dolgozni. A dolog érdekessége, hogy nem szorulsz be, ha valaki rárakott már bányász(oka)t az egyik akcióra, mert elküldheted az ott dolgozókat a menzára, ha te eggyel több emberrel mész oda. Így, ha drágábban is, de még van lehetőséged végrehajtani a kívánt akciót. Amikor mindenkinek elfogyott a szabad munkása vége lesz a műszaknak (amiből összesen három van) és egy rövidebb pontozás jön (hasonlít az Alhambrához). Minden műszak végén új dolgok kerülnek be a pontozandók listájába. Az első végén az elszállított szenek után kaphat pontot az első és a második legjobb játékos, a második műszak végén a szenek mellett pontot kaphatnak a szállítási járművek után is és végül az üres csillék száma alapján. Érdemes erre már a játék legelején odafigyelni, mert aránytalanul el lehet lépni a többi játékostól, ha neked több fekete szened van, amit ráadásul teherautóval vagy vonattal szállítottál el, szemben a taligával elvitt sárga szénnel. És még egy fontos dologra figyelned kell a csillék lehelyezésénél: vannak világos és sötét járatok és ha nincsenek egyensúlyban a harmadik műszak végén, akkor minden egyes eltérésért kettő pontot veszítesz. A játéknak létezik egy kártyás változata is, amivel én még nem játszottam, de a képek alapján szerintem nem is fogok, mert nem nyerte el a tetszésemet.

Tippek, trükkök:

- Próbálj meg két szállítási módra koncentrálni: a teherautósra és a vonatosra! Ezek több pontot hozhatnak majd a játék végén nem beszélve arról, hogy az azonos feltöltött szállítóeszközöket egy akcióval is teljesítheted.

- Érdemes ráhajtani az egy-csillés szürke és fekete szenekre már a legelején! Az utolsó pontozásnál sokat lehet velük nyerni!

- Ha marad felesleges mozgása a liftednek, akkor próbáld meg úgy beállítani, hogy a legközelebbi mozgatásnál már rögtön tudjál belepakolni!
20170125_0004_szenre_fel.jpgértékelés: 6/10

hosszúság: 60-80 perc

szabálymagyarázás: 20-30 perc

játékosok száma: 2-4

ajánlott játékosok száma: 3-4

kompetitív: 2/5

mechanika: munkáslehelyezés, lapkalehelyezés, szállítás

nehézség: kezdő

szerencse szerepe: kevés

téma: bányászós

kiadó: Eggertspiele

kiadás éve: 2013

szerzők: Michael Kiesling és Wolfgang Kramer
20170125_0001_szenre_fel.jpg

pro: egyszerű szabály, rövid játékidő, hangulatos tábla

kontra: papírpénzek, a műszak végi pontozás nem olyan kiegyensúlyozott
20170128_0037_szenre_fel.jpgkártya méretek:

44 db 44*68 mm-es kártya20170125_0005_szenre_fel.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasjatekvarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr3912171720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása