Társasjátékok mindenkinek

Társasjátékvarázs

Társasjátékvarázs

Kingsburg

2018. április 23. - Kaland-Játék-Kockázat

Kingsburg, kockásmunkáslehelyezős

kingsburg_20180120_1003.jpg

A képzeletbeli Kingsburg birodalom királya - Tritus - megbízta öt legközelebbi kormányzóját (köztük téged is), hogy ellenőrizzék az újonnan meghódított területeket a királyság peremén. Épületeket kell emelned, megerősítened a védelmet és kiképezned a hadsereged, hogy visszaverd a határon betörő gonosz hordákat. Mindezt persze nem egyedül kell véghez vinned, segítségedre lesznek a király tehetséges tanácsadói. Az ötödik év végén a király a legjobb kormányzót beemeli a személyes tanácsadói közé. Nézzük meg közelebbről, hogy pontosan mit is kell csinálnod ebben a játékban. Öt körből áll a játék és minden körben van négy évszak és a kisegítő fázisai. Az első fázisban a király megsegíti egy fehér dobókockával azt a játékost, akinek a legkevesebb épülete van, amit a következő fázisban fel is kell használnia. A második fázis a tavasz, ami egy termelési fázis és lentebb kifejtem, hogy miből is áll pontosan. A harmadik fázisban a király megjutalmazza egy győzelemponttal azt a játékost, aki a legtöbb épületet húzta fel ez idáig. Negyedik (szintén termelési) fázis a nyár, amit a király követe követ. Itt szintén az részesül segítségben, aki el van maradva építkezés terén. A követ egy évig marad a játékosnál és két bónusz közül egyet nyújt neki: vagy egyszer építhet két épületet egymás után vagy igénybe veheti egy már más által foglalt tanácsadót. Mielőtt beköszöntene a tél - amikor támadnak a gonosz csapatok - lehetőséged van a hetedik fázisban még bővíteni a hadsereged egy kicsit. A harc igen egyszerűen zajlik. Felfordítjátok a legfelső lapot az ellenség paklijáról majd dobtok egy kockával: a király ekkora hadsereget küld mindenkinek. Végül megnézitek egyenként, hogy kinek van nagyobb hadereje, mint a betörő hordának: ha nagyobb, akkor megkapod a kártyán lévő jutalmat; ha döntetlen, akkor semmi sem történik; ha kisebb, akkor meg elszenveded a lapon lévő büntetést.

kingsburg_20180120_1004.jpg

És akkor most a három termelési fázisról röviden. Ilyenkor egyszerre dobtok a három saját színű kockáitokkal (amit legfeljebb két fehérrel lehet kiegészíteni, de az elég ritka), növekvő érték szerint meghatározzátok a sorrendet (a legkevesebbet dobott játékos lesz az első és így tovább). Amikor sorra kerülsz lerakod egy vagy több kockádat egy tanácsadóra és megkapod a jutalmad. Fontos, hogy csak olyanra tudod lerakni, akinek a száma pontosan megegyezik a kocká(i)d értékével és csak olyan tanácsadó segítségét kérheted, aki még szabad (kivéve, ha nálad van a király követe). Ha nincs több lerakható kocka előttetek akkor mindenkinek van lehetősége egy épületet építenie (kettőt, ha nálad van a király követe).

kingsburg_20180120_1005.jpg

Ez így leírva aránylag jól hangzik, ezért is vettem meg, viszont a valóság kicsit lehangolóbb ennél. A munkás/kockalehelyezés sajnos nem működik úgy, ahogy elképzelné az ember, mert a játék nem ösztönöz arra, hogy megoszd a kockáidat. Ha egyszerre rakod le őket, akkor ugyanazt kapod meg, ha nem többet, mintha szétszednéd a lehelyezéseket. Arról nem is beszélve, hogy ilyenkor azt kockáztatod, hogy más elfoglalja a kiszemelt tanácsadót és így beragad a kockád. És innentől kezdve a Kingsburg átalakul egy ki tud nagyobbat dobni szerencsejátékká. Sajnos nem tudták úgy kiegyensúlyozni, mint például a Stone Age-t. Ezt a mechanikai hiányosságot még a szép és hangulatos grafikájú tábla sem tudja kompenzálni. Létezik egy kiegészítő is hozzá: Kingsburg - To Forge a Realm, ami talán egy pindurit sokszínűsíti a játékot, de én ezt már sosem fogom megtudni. Most jelent meg a második kiadása közel húszezer forintért, viszont szerintem ez a játék legfeljebb a harmadát éri. De akkor sincs nagy baj, ha kihagyjátok, mert vannak ennél sokkal izgalmasabb alkotások.

kingsburg_20180120_1007.jpg

értékelés: 3/10

hosszúság: 60-80 perc

szabálymagyarázás: 15-20 perc

játékosok száma: 2-4

ajánlott játékosok száma: 3-4

kompetitív: 2/5

mechanika: kockadobás, munkáslehelyezés

nehézség: kezdő

szerencse szerepe: sok

téma: királyságépítős

kiadó: Stratelibri

kiadás éve: 2007

szerzők: Andrea Chiarvesio és Luca Iennacokingsburg_20180120_1008.jpg

pro: szép tábla

kontra: szerencse túl nagy szerepe, kevés lehetőség a taktikázásra, egy idő után nagyon unalmassá válik

 

kártya méretek:

44 db 44*68 mm-es kártya

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasjatekvarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr4913595285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása