Társasjátékok mindenkinek

Társasjátékvarázs

Társasjátékvarázs

Ave Roma

2017. február 06. - Kaland-Játék-Kockázat

Ave Roma, mit adtak nekünk a rómaiak?
20170128_0007_ave_roma.jpg

Amikor először megláttam az Ave Roma tábláját azonnal elvarázsolt: nagyon szép és igényes grafika és ami még különleges benne, hogy kör alakú. Aztán két hónap múlva rájöttem, hogy a tábla túloldalán egy másik változat is van. Ave Roma egy magyar fejlesztésű játék és meglepően jóra sikerült. Sajnos a magyar trehányságot nem sikerült a kiadónak levetkőznie, mert a játék kiszerelése nagyon silány. Amikor megkaptam és kibontottam az eredeti csomagolást egy nagy rendetlenség fogadott engem: a kártyák szanaszét hevertek benn és minden más is. Valami oknál fogva nem tudtak egy inzertet csinálni a doboznak, mint ahogy a többi kiadó teszi és a kártyák sem tasakban vagy lefóliázva várták az új tulajdonost, hanem olyan papír összefogóban, amivel a készpénzt is össze szokták fogni a bankban. Így nem csoda, hogy minden szét volt szóródva. Viszont csak ez az egyetlen negatívum a játékkal kapcsolatban, minden más téren nagyon meg voltam elégedve vele.

20170128_0011_ave_roma.jpg

Témáját tekintve egy római korban játszódó gazdasági játékról van szó. A nagy korongon kilenc akcióhely van (és még egy a saját táblátokon) ahová le tudod helyezni a munkásaidat és ebből négyhez kártyák is tartoznak, amiket meg lehet vásárolni. A játék folyamán mindig öt munkásod lesz, akikkel gazdálkodnod kell. Az értékük egytől ötig terjed, de csak az elején lesz ez a felállás mert utána mindig változni fog a nálad lévő munkások értéke. Sorban leraktok egy-egy munkást az akcióhelyek egyikére. Aztán mikor már nem tudtok többet lehelyezni a körnek is vége. Ilyenkor fordított sorrendben visszaveszitek a munkásokat, de egyszerre csak egy akcióhelyről, onnan viszont az összeset. Így fordulhat majd elő, hogy amíg egyikőtöknél szinte csak egyesek és kettesek lesznek, a másiknál pedig négyesek és ötösök. Tudsz venni épületeket, támogathatod a hadsereget, felfogadhatsz pártfogókat a szenátusban és befolyást is szerezhetsz különböző területeken. A dénár mellett még hét féle áruval is lehet gazdálkodni: hat alaptermék van és ha ezek túlcsordulnak akkor felesleg (a hetedik áru) válik belőlük. Kártyákat azért is érdemes vásárolni, mert szett-bónusz jár utánuk: minél több azonos nevű kártyád van (a hadseregkártyáknál például ötöt lehet összeszedni egy névből), annál több jutalom jár érte. A szenátorok adhatnak bónuszt a játék alatt, de csakis akkor, ha aktívak és a 7 Csoda céhes kártyáihoz hasonlóan kapsz extra pontokat is a játék végi elszámoláskor. Amikor elfogynak a lapok az egyik pakliból, akkor az a kör még lemegy, sőt azután még mindenkinek van egy bónusz lépése: sorrendben végre lehet hajtani egy kívánt akciót bármilyen értékű munkással. Ezek után következik az elszámolás, ahol nem árt követni az előírt sorrendet, nehogy emiatt maradjál le egy-két pontról.
20170128_0002_ave_roma.jpg

A kick starteres változat öt mini kiegészítővel került kiadásra, amikkel még nem volt szerencsém játszani, viszont a boltban vásárolt példányhoz nyolc KS-es kártyát adtak: kettő épületet, kettő hadsereget és négy szenátort (akikkel sajnos nem lehet játszani, mert kell hozzá az egyik kiegészítő). A játéknak van egy haladó változata is, ahol minden akció után van lehetőséged egy extra akciót is végrehajtani. Így még nem próbáltam, csak a szabálykönyvben olvastam róla, viszont nem biztos, hogy ezáltal jobb lesz a játék, de rövidebb az már kétségtelen, mert gyorsabban fognak pörögni a lapok.

20170128_0008_ave_roma.jpg

 Tippek, trükkök:

- Hacsak nem látsz valami nagyon jó és olcsó kártyát kint a táblán, akkor a legelső akciód a pénzszerzés legyen! Nagy valószínűséggel a több játékos is ezt fogja csinálni.

- A Szenátorok nem olcsók, de mivel a játék alatt is kedvezményt adnak, ha aktívak, érdemes befektetni egy-két ilyen kártyára már a legelején!

- Ha elegendő pénzed van törekedj arra, hogy csupa alacsony értékű munkást vegyél vissza a kör végén, mert így a többiek elől el tudod halászni az esetleges jó kártyákat! Ha viszont csupa magas értékű bábuval rendelkezel érdemes feltöltetni a kincseskamrádat felkészülve már a következő körre!

- Időben kezd el a területi befolyáson felfelé tolni a kockádat és ha lehetséges legfeljebb csak kettőre koncentrálj! Kivéve akkor, ha olyan szenátorod van, aki jutalmazza, ha minél több területen jelen vagy/első vagy.

20170128_0005_ave_roma.jpg

értékelés: 8/10

hosszúság: 120-150 perc

szabálymagyarázás: 30-40 perc

játékosok száma: 2-5

ajánlott játékosok száma: 3-5

kompetitív: 2/5

mechanika: munkáslehelyezés, változó játékossorrend, szett gyűjtés

nehézség: gyakorlott

szerencse szerepe: kevés

téma: római gazdasági

kiadó: A-games

kiadás éve: 2016

szerző: Szőgyi Attila20170128_0003_ave_roma.jpg

pro: szép grafika, izgalmas játékmenet, többféle nyertes stratégia

kontra: trehány kiszerelés (inzert és tasakok hiánya)
20170128_0006_ave_roma.jpg

kártya méretek:

128 db 44*68 mm-es kártya20170128_0009_ave_roma.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasjatekvarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr812167449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása