Társasjátékok mindenkinek

Társasjátékvarázs

Társasjátékvarázs

Council of Four

2017. február 09. - Kaland-Játék-Kockázat

Council of Four, vesztegessünk a középkorban

20170128_0013_council_of_four.jpg Erről a játékról szinte semmit sem hallottam amikor leültettek elé játszani. Az egyszerű grafikája láttán kicsit elkapott a félsz, de végül pozitívan csalódtam a játékban. Egy olasz játékról van szó, így betudtam annak az ábrázolást, meg a második nagy hibáját: egymáshoz nagyon hasonló világos színeket használ a különböző városok és játékosok megjelölésére. A Council of Fourban kereskedőt alakítasz, aki kereskedő házakat hoz létre különböző városokban. Tíz ilyen épületet lehet lerakni és amint valaki lerakta az utolsót onnantól kezdetét veszi a végső kör. A körödben három dolgot csinálhatsz: felhúzol egy lapot, csinálsz egy főakciót és ha úgy gondolod végre hajthatsz egy mellékakciót is. A játék vicces része akkor jön, amikor az építési engedélyért meg kell vesztegetned a tartomány négy tagú tanácsát. Ezt egy kis 3D-és pulpitus testesíti meg rajtuk négy bábuval (összesen három tartományi és egy királyi tanács van a táblán). Ezek a tanácstagok hat különböző színből kerülnek ki és a megfelelő színű kártyákkal lehet őket lefizetni. Viszont ha nem tetszik neked az összeállítás akkor egy főakcióddal berakhatsz egy új nemest a karzat baloldalán kilökve ezzel a jobb szélső tanácstagot.
20170128_0018_council_of_four.jpgAz építési engedély megszerzése és a kereskedőház lerakása az két különálló akció. Amikor leraksz egy épületet megkapod az adott város jutalmát. És itt jön egy kis csavar, mert ezenkívül megkaphatod az összes város jutalmát még egyszer, ha ezek szomszédosak egymással, tehát érdemes néha láncban építeni. Kaphatsz még extra pontokat is, ha bizonyos feltételeket teljesítettél: elsőként építettél fel öt házat egy tartományban (összesen három van) vagy elsőként raktál le házat az összes adott színű városban (négy különböző színű van). Ha elég gyors vagy jogosult leszel az öt királyi jutalom egyikére is. És itt jön elő a játék első nagy hibája. A kék színű városból csak kettő van, ha ezeket elsőként beépíted megkapod az öt pontos bónuszod és elveheted a legfelső királyi jutalom lapkát ami további huszonöt pontot jelent neked. Ez összesen harminc pont és aránytalanul meg lehet lépni a többi játékos elől.
20170128_0020_council_of_four.jpgA láncépítéssel és az érte járó városi jutalmakkal jó kis kombókat lehet összerakni (az egyik mellékakciód lehet az, hogy három segéded beadásával végre hajthatsz még egy főakciót) és a játék második felére felpörögnek majd az események. A szabályrendszere nem bonyolult, hamar el lehet magyarázni a család kezdő tagjainak is és a játékidő is teljesen elfogadható. Nyelvfüggetlen alkotásról lévén szó a német változatot is bátran be lehet szerezni.

 Tippek, trükkök:

- Próbálj meg minél hamarább házat lerakni a két kék színű városban. Ha úgy látod, hogy ez nem fog sikerülni, akkor hajtsál rá gyorsan a három barackszínű (?) városcsoportra!
20170128_0016_council_of_four.jpgértékelés: 6/10

hosszúság: 60-80 perc

szabálymagyarázás: 20-30 perc

játékosok száma: 2-4

ajánlott játékosok száma: 3-4

kompetitív: 2/5

mechanika: hálózatépítés, kézgazdálkodás, szett gyűjtés

nehézség: kezdő

szerencse szerepe: kevés

téma: középkori útvonalépítés

kiadó: Heidelberger Spieleverlag

kiadás éve: 2015

szerzők: Simone Luciani és Daniele Tascini20170128_0017_council_of_four.jpgpro: egyszerű szett gyűjtögetős játék

kontra: egyszerű szett gyűjtögetős játék, a használt színek nem különülnek el egymástól rendesen
20170128_0014_council_of_four.jpgkártya méretek:

90 db 44*68 mm-es kártya20170128_0019_council_of_four.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasjatekvarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr3612169800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása