Társasjátékok mindenkinek

Társasjátékvarázs

Társasjátékvarázs

Colt Express

2017. február 03. - Kaland-Játék-Kockázat

Colt Express, vadnyugati vonatrablás 3D-ben

20160106_0019_colt_express.jpg

Ebben a vadnyugati 3D-és játékban vonatrablók bőrébe bújhatsz. Mindegyik bandita más-más különleges képességgel rendelkezik és velük kell ugrálgatnod az egyik makett vagonból a másikba, sőt még a tetőre is felmászhatsz. A vagonokban ékszerek és pénzes zsákok vannak lehelyezve és a fő cél nem más, mint vagonról vagonra mozogva minél nagyobb összegben begyűjteni ezeket magadnak. Persze a helyzet nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. A többi rabló kiüthet, meglőhet, felveheti a zsákmányodat és akkor a Marsallról ne is beszéljünk, aki a mozdonyból indulva már alig várja, hogy rád lőhessen. A játék öt körig tart és a körök - a játékosok számától függően - több fordulóból áll. Tíz kártyából (mindenkinek ugyanazok az akciókártyái vannak, csak más grafikával) felhúzhatsz hatot és ezekkel fogod megtervezni a körödet.

20160607_0026_colt_express.jpg

A játék úgynevezett programozott akciót használ, ami úgy néz ki, hogy kiválasztotok egy-egy lapot és egymás után lerakjátok középre, általában képpel felfelé, de amikor a vonat épp alagútban van, akkor képpel lefelé. Ezt annyiszor ismétlitek meg, ahány fordulóból áll az adott kör. Ekkor a paklit megfordítjátok és elkezditek végrehajtani az akciókat a 'first in first out' elvet követve. Ez akkor okoz bonyodalmakat, ha például fel szerettél volna venni egy zsákmányt a földről, de az egyik ellenfeled behúzott neked egyet, ami miatt átkerültél egy másik kocsiba, ahol nincs semmi a földön. Van lehetőséged felmászni a vonat tetejére is, ennek előnye, hogy akár három vagonnyit is mozoghatsz egyszerre szemben a lenti eggyel. Marsallt is el tudod mozgatni a mozdonyból, így van esélyed megkaparintani az ezer dolláros aktatáskát, amire felügyel, de mozgáskor nem viszi magával.

20160106_0020_colt_express.jpg

Colt Express egy vicces, pörgős családi vagy partijáték. Kivéve akkor, ha érzékenyebb lelkületű emberekkel játszod, mert akkor könnyen sértődés lehet a vége. A szimpatikus 3D-és tábla talán arra adhat lehetőséget, hogy leültessetek gyerekeket is játszani. A kezdő játékosoknak ez az akció programozás furcsa lehet, de hamar bele fognak tanulni. Amikor játszottam vele mindig vidám volt a hangulat, sokat nevettünk, amikor kitoltunk a másikkal. Már két kiegészítő is megjelent hozzá, amikkel sajnos még nem játszottam, így véleményt sem tudok írni róluk.

Tippek, trükkök:

- Érdemes sokat lőni, mert a legtöbb golyót elhasználó játékos 1000 dollárt kap a végén (holtverseny esetén is)!

- Ne legyél egy kocsiban Bellével, mert akkor mindig te leszel a célpontja a többi rabló támadásainak!

20160106_0027_colt_express.jpg

értékelés: 7/10

hosszúság: 50-60 perc

szabálymagyarázás: 20-30 perc

játékosok száma: 2-6

ajánlott játékosok száma: 4-6

kompetitív: 4/5

mechanika: akció programozás, asszimetrikus képességek, birtoklás

nehézség: kezdő

szerencse szerepe: átlagos

téma: vadnyugatos vonatrablós

kiadó: Ludonaute

kiadás éve: 2014

szerző: Christophe Raimbault20160607_0024_colt_express.jpg

pro: egyszerű szabályok, pörgős, vicces játékmenet, 3D-és tábla

kontra: sértődékeny játékosoknak nem ajánlott

20160106_0091_colt_express.jpg

kártya méretek:

132 db 63*88 mm-es kártya

6 db 148*210 mm-es kártya

A bejegyzés trackback címe:

https://tarsasjatekvarazs.blog.hu/api/trackback/id/tr8812149663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása